Čeprav ima najbolj razširjeno hladilno sredstvo R-410A potencial za zmanjšanje ozona (ODP) 0, njegov potencial za globalno segrevanje (GWP) še vedno ostaja težava. Zaradi Montrealskega protokola iz leta 1987 in Kjotskega protokola leta 1997 so predpisi vezani na ohranjanje globalnega okolja postali precej strožji, kar je povzročilo prehod na hladilna sredstva z manjšim vplivom na okolje.

Eden takšnih je hladilno sredstvo R-32. Ker pa je bilo do nedavnega izjemno težko obvladljivo, njegova uporaba do zdaj ni bila praktična. Podjetje Daikin je tako postalo prvo svetovno podjetje, ki mu je uspelo uporabiti R-32 na klimatskih napravah, saj je izkoristilo svoje strokovno znanje kot edini proizvajalec, ki razvija in izdeluje tako klimatske naprave kot hladilna sredstva.

Hladilno sredstvo R32 (lastni Daikinov proizvod) je trenutno najbolj uravnoteženo v smislu vpliva na okolje / energetske učinkovitosti / varnosti / stroškovne učinkovitosti za nepremične klimatske naprave in toplotne črpalke.

  

Vpliv na okolje

R-32 ima ničelni ODP (potencial za zmanjšanje ozona), njegov GWP (potencial globalnega segrevanja) pa je 675, kar je nižje od trenutno najbolj množično uporabljenega hladilnega sredstva R-410A. Polnjenje naprav se z njegovo uporabo lahko zmanjša za 30% v primerjavi z R-410A. Zahvaljujoč nižjemu GWP in zmanjšanju količine polnjenja hladilno sredstvo R-32 znižuje emisije CO2 za kar 76%.

Energetska in stroškovna učinkovitost

Potencialni hladilni učinek R-32 je 1,5-krat večji od R-410A. Faktor sezonske učinkovitosti hlajenja (CSPF) R-32 je višji od običajnih hladilnih sredstev. Njegova največja poraba energije je prav tako manjša, kar pomaga ublažiti pomanjkanje električne energije v velikih mestih v obdobjih velikega povpraševanja.

Varnost

Mednarodni standard ISO 817: 2014 ločuje vnetljivost hladilnih sredstev na 4 kategorije, kot sledi: razred 1 (brez širjenja plamena), razred 2L (nižja vnetljivost), razred 2 (vnetljivost) in razred 3 (večja vnetljivost). Hladilna sredstva razreda 2L predstavljajo precej zanemarljivo tveganje, saj so opredeljena s hitrostjo gorenja, manjšo od 10 cm na sekundo. Značilnost te majhne hitrosti gorenja je, da se plamen ne širi hitro v vodoravni smeri. Kaj to pomeni v praksi? Predstavljajmo si, da prižgemo vžigalnik ob prisotnosti hladilnega sredstva R-32. Plamen iz vžigalnika bo v tem primeru višji, kot bi bil v normalnih razmerah, saj se plamen širi navzgor od točke vžiga. Vendar pa v tem primeru ne bo prišlo do širjenja plamena navzven na vse strani. To pomeni, da hladilno sredstvo R-32 ni eksplozivno.

Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


sre., 20.september 2017, 10:55

Za katerega proizvajalca TČ se odločiti?

Za kvalitetnim proizvodom praviloma stoji uveljavljeno podjetje. To je podjetje z zgodovino. Podjetja, ki so na trgu preživela desetletje ali več so zagotovo sinonim za kvaliteto, saj na tako konkurenčnem trgu, kot smo mu priča danes ne bi dolgo preživela.

tor., 12.december 2017, 09:15

Kako izbrati kvalitetnega izvajalca za vgradnjo TČ?

Na določenih točkah življenja vsi potrebujemo pomoč pri izvedbi zastavljenih ciljev pa naj bo to izgradnja hiše, avtokleparska dela ali izdelava spletne strani. Najbrž je odveč poudarjati, da je želja vseh, da bi bile te storitve izvedene v skladu z našimi pričakovanji. Pogosto pa se zgodi, da temu ni tako, mar ne?

tor., 19.marec 2019, 14:25

Kateri je trenutno najpomembnejši faktor pri izbiri TČ?

V tem trenutku je torej najpomembnejša stvar pri odločanju o nakupu toplotne črpalke plin, ki ga toplotna črpalka uporablja za svoje delovanje. Seveda v primeru, da gledamo zgolj lastnosti toplotnih črpalk, in na stranski tir postavimo izbiro kvalitetnega monterja, ki opravi strokovno montažo.