Toplotne črpalke za svoje delovanje potrebujejo fluorirane toplogredne pline (F-pline), ki potujejo med notranjo in zunanjo enoto toplotne črpalke ter temperaturo iz zraka prenašajo na vodo v ogrevalnem krogu (imenujemo jih tudi hladilna sredstva). F-plini (v nadaljevanju plini) so skupina plinov, ki v primeru izpusta v okolje zaradi svojih lastnosti zadržujejo toploto v atmosferi in s tem prispevajo h globalnemu segrevanju našega planeta. Zaradi škodljivosti je Evropska unija že pred leti sprejela zakonodajo, s katero želi omejiti vpliv teh plinov na naše okolje. Z ozirom na spoštovanje veljavne zakonodaje so se bili proizvajalci toplotnih črpalk primorani prilagoditi.

Podjetje Daikin je eno izmed vodilnih podjetij, ki se zaveda svoje odgovornosti za ohranjanje zdravega in čistega okolja. S to vizijo so se že pred leti usmerili v razvoj novega, okolju prijaznejšega plina R-32, ki ima za več kot tretjino manjši vpliv na globalno segrevanje kot plin R-410A, ki se je do sedaj množično uporabljal pri razvoju tako toplotnih črpalk kot tudi klimatskih naprav vseh proizvajalcev. Z razvojem in uporabo plina R-32 je Daikin postal prvi med svojimi konkurenti, ki je potrošnikom ponudil možnost, da z nakupom njihovih naprav še bolj pripomorejo k ohranjanju okolja.

Izrazita razlika v ceni

Poleg ekološke note, pa je predvsem pomembno dejstvo, da se je zaradi omejevanja uporabe v zadnjem letu in pol cena plina R-410A izrazito povečala. Trenutno je kar 5-krat višja od cene plina R-32 in ta razlika se bo še povečevala, saj zakonodaja še nadalje postopoma omejuje uporabo plina R-410A. To posledično pomeni vedno višje stroške vzdrževanja naprav, ki vsebujejo ta plin. Končna prepoved prodaje enot s plinom R-410A pa bo sledila leta 2025. Toplotne črpalke s plinom R-410A lahko torej že danes njihovim uporabnikom prinašajo višje stroške vzdrževanja. Kaj pa se bo zgodilo v primeru okvare izven garancijskega roka po letu 2025?

  

V tem trenutku je torej najpomembnejša stvar pri odločanju o nakupu toplotne črpalke plin, ki ga toplotna črpalka uporablja za svoje delovanje. Seveda v primeru, da gledamo zgolj lastnosti toplotnih črpalk, in na stranski tir postavimo izbiro kvalitetnega monterja, ki opravi strokovno montažo. Ta je v vsakem primeru ena izmed primarnih stvari na katere moramo biti pozorni, saj nam lahko prihrani veliko težav in stroškov z naknadnimi popravili in servisi (več o tem v članku Zakaj je izbira kvalitetnega izvajalca tako pomembna?).

Toplotna črpalka Altherma 3 proizvajalca Daikin je prva toplotna črpalka na trgu, ki za svoje delovanje uporablja plin R-32. Odločitev za Daikin Altherma 3 je tako prava rešitev za vse tiste, ki se želijo izogniti nepredvidenim stroškom v prihodnosti.

Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


čet., 6.julij 2017, 15:05

Zakaj so Daikin toplotne črpalke najbolj prodajane v Evropi?

Podjetje Daikin je s svojim delovanjem pričelo že leta 1924. Za današnje viharne čase je to zelo dolga doba. Z več kot 90-letnimi izkušnjami na področju proizvodnje visoko kakovostne opreme za klimatizacijo zraka za industrijsko, komercialno in stanovanjsko uporabo ter več kot 55 letnimi izkušnjami na področju tehnologije toplotnih črpalk je Daikin danes sinonim kakovosti in inovativnosti.

sre., 20.september 2017, 10:55

Za katerega proizvajalca TČ se odločiti?

Za kvalitetnim proizvodom praviloma stoji uveljavljeno podjetje. To je podjetje z zgodovino. Podjetja, ki so na trgu preživela desetletje ali več so zagotovo sinonim za kvaliteto, saj na tako konkurenčnem trgu, kot smo mu priča danes ne bi dolgo preživela.

tor., 12.december 2017, 09:15

Kako izbrati kvalitetnega izvajalca za vgradnjo TČ?

Na določenih točkah življenja vsi potrebujemo pomoč pri izvedbi zastavljenih ciljev pa naj bo to izgradnja hiše, avtokleparska dela ali izdelava spletne strani. Najbrž je odveč poudarjati, da je želja vseh, da bi bile te storitve izvedene v skladu z našimi pričakovanji. Pogosto pa se zgodi, da temu ni tako, mar ne?