Na določenih točkah življenja vsi potrebujemo pomoč pri izvedbi zastavljenih ciljev pa naj bo to izgradnja hiše, avtokleparska dela ali izdelava spletne strani. Najbrž je odveč poudarjati, da je želja vseh, da bi bile te storitve izvedene v skladu z našimi pričakovanji. Pogosto pa se zgodi, da temu ni tako, mar ne?

Pogosta težava, ki nas lahko doleti v primeru izbire neprimernega in nestrokovnega izvajalca je ravno nekvalitetno izvedena storitev, ki pa vedno za seboj prinese dodatne težave. Te pogosto pomenijo velik stres in dodatne stroške, za katere velikokrat nihče sploh noče prevzeti odgovornosti. Pri velikih projektih, kot je izgradnja hiše, kjer je pogosto vključenih večje število izvajalcev oziroma podizvajalcev, mnogokrat prihaja do prelaganja odgovornosti enega izvajalca na drugega. Precej stresna je tudi situacija, ko po opravljenih delih naletimo na neodzivnost izvajalca na reklamacije, servis ali zgolj za potrebe dodatne obrazložitve delovanja vgrajenih naprav.

Nestrokovnost lahko povzroči veliko škode

Nekaj primerov iz prakse, ki kažejo na nestrokovno vgradnjo toplotne črpalke, bi moralo prepričati vsakega skeptika, da pred izbiro izvajalca preveri njegovo strokovnost. Nekateri izvajalci se v želji po zadovoljitvi želja strank po ločenem ogrevanju prostorov odločajo za vgradnjo termostatskih glav. To lahko povzroči premalo pretoka v ogrevalnem krogu, kar privede do napake v delovanju toplotne črpalke. Uporaba freonskih cevi neustreznega premera (drugačen premer, kot ga v svojih tehničnih navodilih določa proizvajalec) vpliva na distribucijo hladilnega sredstva. To pa povzroči slabo delovanje ali celo nedelovanje toplotne črpalke (več o delovanju toplotne črpalke si lahko preberete v članku Kako deluje toplotna črpalka?).

Enako pomemben je premer vodnih cevi v ogrevalnem krogu. Če je premer večji je lahko pretok vode skozi ogrevalni krog prehiter. Posledično voda v ogrevalnem krogu prehitro kroži in nima časa oddati toplote. To lahko povzroči nepotrebno ugašanje toplotne črpalke oziroma kompresorja, katerega življenjska doba je veliki meri odvisna od števila vklopov. Njegova življenjska doba pa je odvisna tudi od čistoče cevi. Če bodo freonske cevi dlje časa čakale na priklop toplotne črpalke jih je nujno neprodušno zapreti, da se v njih ne nabere vlaga ali umazanija. Vsekakor je v takšnih primerih pred priklopom toplotne črpalke freonsko povezavo nujno prečistiti. Podobnih težav je pri vgradnji toplotne črpalke lahko še veliko zato naj bo strokovnost prvi in ključni kriterij izbire izvajalca.

  

Kriteriji izbire zanesljivega izvajalca

Navedeni primeri niso teoretični temveč izvzeti iz prakse zato nikoli ni odveč nameniti nekaj več pozornosti izbiri izvajalca pri vseh investicijah in odločitvah v življenju. Čemu moramo torej nameniti pozornost, da se bomo izognili tovrstnim primerom in izbrali čim bolj strokovnega izvajalca? Lahko smo pozorni na sledeče:

•  urejenost (Delovne obleke, kombi, oprema, pristop – vse to veliko pove o delu izvajalca.);
•  reference, priporočila (Dober glas se širi počasneje kot slab. Ljudje velikokrat kritiziramo a le malokrat pohvalimo.);
•  stabilno podjetje (Podjetja, ki so na trgu že več let so večinoma zanesljiva, saj trg praviloma sam izloči šibke. Podjetje, ki je začelo poslovati šele pred nekaj meseci, mora svojo zanesljivost še dokazati trgu. Nekaj o tem lahko preberete tudi v članku Kaj je potrebno vedeti pred nakupom toplotne črpalke);
•  uvoznik oziroma dobavitelj je dobro uveljavljeno podjetje (V tem primeru ste lahko brez skrbi, da Vam bo garancija veljala do zaključka. Neuveljavljena podjetja lahko propadejo čez noč, vi pa ostanete brez garancije.);
•  znanje, suverenost, samozavest (Vedno vam zna razložiti prednosti njegovih nasvetov, predlogov, odločitev.);
•  cena (Najcenejša ponudba ni vedno optimalna izbira. Nižja cena se vedno nekje odraža. Žal večinoma to ugotovimo šele po izvedeni storitvi in po plačilu, ko se izkaže, da so bili uporabljeni slabi materiali, ko nimamo poprodajne podpore, ko ugotovimo, da je bila izvedba narejena hitro, ker si za tako nizko ceno pač izvajalec ne more privoščiti izgubljati preveč časa. Čas je namreč denar. Več o tem si lahko preberete v članku Zakaj je izbira kvalitetnega izvajalca tako pomembna).

Pri izbiri ustreznega izvajalca Vam lahko svetujemo v podjetju Airabela d.o.o. Smo uvoznik in distributer klimatskih naprav in toplotnih črpalk Daikin in smo se v času svojega delovanja srečali že z mnogo različnimi težavami strank na terenu, ki so jih povzročili nestrokovni izvajalci. Večkrat se stranke obrnejo na nas, ker ne najdejo drugega izhoda in jim to predstavlja skrajno možnost rešitve njihovega problema. Smo nosilec garancije izdelkov Daikin, ki jih uvozimo na slovenski trg. Posledično je zadovoljna stranka naš glavni interes. Zaradi večletnih izkušenj s številnimi izvajalci ste lahko prepričani, da boste pri nas dobili kontakt strokovnega in zanesljivega izvajalca, ki bo svoje delo opravil kvalitetno. Lahko nas obiščete v razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani ali pa nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 88 50 oziroma nam pišete na info@airabela.si.

Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


pon., 29.maj 2017, 13:35

Zakaj je izbira kvalitetnega izvajalca tako pomembna?

V zadnjih letih se je tržišče s toplotnimi črpalkami spremenilo v areno, kjer najlaže zmaga tisti, ki ceno toplotne črpalke skupaj z montažo spusti na najnižji nivo. Glede na to, da je cena toplotne črpalke fiksna, monterji znižujejo ceno montaže zato, da lahko stranki ponudijo najugodnejšo ponudbo in na ta način pridobijo posel. Bodimo realni, vsem nam (kupcem) je v interesu, da investicijo (v tem primeru vgradnjo toplotne črpalke v svoj dom) izvedemo karseda cenovno ugodno. Vendar se moramo zavedati, da ima nizka cena montaže svoje slabosti.

čet., 6.julij 2017, 15:05

Zakaj so Daikin toplotne črpalke najbolj prodajane v Evropi?

Podjetje Daikin je s svojim delovanjem pričelo že leta 1924. Za današnje viharne čase je to zelo dolga doba. Z več kot 90-letnimi izkušnjami na področju proizvodnje visoko kakovostne opreme za klimatizacijo zraka za industrijsko, komercialno in stanovanjsko uporabo ter več kot 55 letnimi izkušnjami na področju tehnologije toplotnih črpalk je Daikin danes sinonim kakovosti in inovativnosti.

sre., 20.september 2017, 10:55

Za katerega proizvajalca TČ se odločiti?

Za kvalitetnim proizvodom praviloma stoji uveljavljeno podjetje. To je podjetje z zgodovino. Podjetja, ki so na trgu preživela desetletje ali več so zagotovo sinonim za kvaliteto, saj na tako konkurenčnem trgu, kot smo mu priča danes ne bi dolgo preživela.