V zadnjih letih se je tržišče s toplotnimi črpalkami spremenilo v areno, kjer najlaže zmaga tisti, ki ceno toplotne črpalke skupaj z montažo spusti na najnižji nivo. Glede na to, da je cena toplotne črpalke fiksna, monterji znižujejo ceno montaže zato, da lahko stranki ponudijo najugodnejšo ponudbo in na ta način pridobijo posel. Bodimo realni, vsem nam (kupcem) je v interesu, da investicijo (v tem primeru vgradnjo toplotne črpalke v svoj dom) izvedemo karseda cenovno ugodno. Vendar se moramo zavedati, da ima nizka cena montaže svoje slabosti. Omejuje namreč čas, ki ga "sme" monter porabiti za montažo, omejuje kvaliteto uporabljenega montažnega materiala in omejuje kvaliteto orodja. Tako kupljena toplotna črpalka je, kratkoročno gledano, zmaga, vendar se kaj hitro prikrade grenak priokus, ko se pojavijo prve težave.

»Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni«

Obstaja rek, ki bi se ga morali držati vsi, ki si želijo mirnih noči in nepotrebnih stroškov. Ta pravi: »Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni«. Če varčujemo pri stroških vgradnje toplotne črpalke je naša začetna investicija resda nižja, vendar lahko zaradi težav, ki se kasneje pojavijo prekorači vrednost investicije s kvalitetnejšo montažo. Da ne govorimo o tem, da se lahko nekega dne zbudimo in ugotovimo, da je drobna kapljica, ki se je nabirala na eni izmed cevi v kurilnici, drobno lužico na tleh spremenila v manjše jezero, ki se je razlilo po ostalih prostorih. Da smo zaradi tega sredi zime ostali brez ogrevanja in brez tople sanitarne vode. Takrat bi verjetno dali vse, da bi lahko zavrteli čas nazaj in se odločili za kvalitetno montažo. A tako žal ne gre. Treba je preudarno in premišljeno ravnati že pred izvedbo investicije.

 

Z izvedbo kvalitetne montaže se možnost prej navedenega scenarija precej zmanjša. Naj navedemo nekaj primerov težav, ki se lahko pojavijo. V kolikor se toplotna črpalka montira na obstoječ sistem radiatorskega ogrevanja, je vgradnja magnetnega filtra nujna. Ta poskrbi, da feromagnetni delci ne poškodujejo obtočne črpalke. Površno izdelani hidravlični spoji lahko vodijo v puščanje vode, vendar površno izdelani spoji freonske povezave med notranjo in zunanjo enoto nosijo lahko veliko hujše posledice. Uhajanje hladiva je z ekološkega vidika sicer katastrofalno, vendar za končno stranko to ne nosi večjega finančnega bremena. Servis problematične enote hudo udari po žepu, kadar je npr. v freonski sistem vdrla vlaga. Vlaga v freonskem sistemu tako lahko povzroči hudo okvaro kompresorja ali prenosnika toplote. Obe komponenti sta kritični za delovanje toplotne črpalke in sta na seznamu dražjih rezervnih delov. Se vam zdi smiselno, da pri montaži privarčujete sto evrov, vendar morate čez nekaj let vložiti par tisoč evrov za zamenjavo kritične komponente toplotne črpalke, ki je zatajila na račun nekvalitetne montaže?

Kvalitetni monter se zaveda, kako pomembna je zadovoljna stranka

Predvidena življenjska doba toplotne črpalke je petnajst do dvajset let. Predpogoj za to pa je seveda redno vzdrževanje. Tudi pri toplotnih črpalkah velja enako kot povsod drugje: preventiva je bistveno enostavnejša in bistveno cenejša kot kurativa. Predviden letni servis toplotne črpalke ni pretirano obsežen in navadno ne zajema načrtovane menjave komponent. Kot tak tudi ne predstavlja večjega stroška za končnega uporabnika. Je pa kritičen za kvalitetno in učinkovito delovanje toplotne črpalke. Kaj hitro se lahko zgodi, da večji del površine prenosnika toplote v zunanji enoti prekrije jesensko listje. Taka težava je hitro rešljiva. Kaj pa usedline delcev, ki se nabirajo v dolgih letih uporabe? Kvalitetni monter se bo zavedal, kako pomembna je zadovoljna stranka, tudi leta po montaži in bo znal zunanjo enoto temeljito prečistiti, da bo lahko učinkovito obratovala, kot prvi dan po montaži.

Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


sre., 17.maj 2017, 08:45

Kaj je potrebno vedeti pred nakupom toplotne črpalke (TČ)?

Večkrat se srečamo z dilemo o tem, katera toplotna črpalka pomeni pravilno izbiro. Preden se začnemo prebijati skozi ponudbe vseh različnih proizvajalcev je ključnega pomena, da si postavimo sledeče vprašanje.

čet., 6.julij 2017, 15:05

Zakaj so Daikin toplotne črpalke najbolj prodajane v Evropi?

Podjetje Daikin je s svojim delovanjem pričelo že leta 1924. Za današnje viharne čase je to zelo dolga doba. Z več kot 90-letnimi izkušnjami na področju proizvodnje visoko kakovostne opreme za klimatizacijo zraka za industrijsko, komercialno in stanovanjsko uporabo ter več kot 55 letnimi izkušnjami na področju tehnologije toplotnih črpalk je Daikin danes sinonim kakovosti in inovativnosti.

sre., 20.september 2017, 10:55

Za katerega proizvajalca TČ se odločiti?

Za kvalitetnim proizvodom praviloma stoji uveljavljeno podjetje. To je podjetje z zgodovino. Podjetja, ki so na trgu preživela desetletje ali več so zagotovo sinonim za kvaliteto, saj na tako konkurenčnem trgu, kot smo mu priča danes ne bi dolgo preživela.