Večkrat se srečamo z dilemo o tem, katera toplotna črpalka pomeni pravilno izbiro. Preden se začnemo prebijati skozi ponudbe vseh različnih proizvajalcev je ključnega pomena, da si postavimo vprašanje:

Kakšno toplotno črpalko potrebujem?

Odgovor seveda ni enak za vsak objekt. Poleg tega, da vsak objekt ne omogoča izkoriščanja toplote iz vodnih ali zemeljskih virov (več o tipih toplotnih črpalk glede na vir črpanja toplote v članku Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?) je pred nakupom potrebno razmisliti tudi o moči toplotne črpalke, ki jo potrebujemo. Ključni faktor za izbor moči toplotne črpalke so toplotne izgube objekta, ki neposredno narekujejo moč ogrevalnega sistema. Konkretneje smo o toplotnih izgubah že govorili v članku Za koga je toplotna črpalka primerna.

Trend gradnje objektov v zadnjih letih nakazuje porast deleža pasivnih in energetsko varčnih objektov, zato se največje toplotne izgube pojavljajo v starejših gradnjah. Lastniki energetsko potratnih gradenj bi torej pred nakupom morali razmisliti najprej o toplotni obnovi objekta. Toplotne potrebe objekta bi se namreč z večanjem izolacijskega sloja na ovoju stavbe bistveno spremenile, izbrana toplotna črpalka pa bi lahko v takem primeru postala predimenzionirana – premočna. To bi privedlo do delovanja toplotne črpalke izven njenega idealnega spektra moči, inverterska regulacija bi se izkazala za neučinkovito, saj bi se pojavljali večkratni vklopi in izklopi, na ta račun bi se skrajšala življenjska doba enote, itd. Pomembno je, da je toplotna črpalka pravilno dimenzionirana, saj lahko le na tak način dosegamo visoko učinkovitost ter hkrati z njo želene energijske in ne nazadnje tudi finančne prihranke.

toplotne črpalke za vsak objekt

Izberite zanesljivega partnerja

Pred nakupom toplotne črpalke je potrebno preudarno premisliti, saj poti nazaj več ni. Nepravilno izbrana rešitev ali napačen izvajalec lahko prinese veliko slabe volje, hladen dom v zimskih dneh ali pa visoke stroške ogrevanja. Več o tem zakaj je izbira kvalitetnega izvajalca tako pomembna si lahko preberete s klikom na povezavo.

V široki ponudbi toplotnih črpalk, na majhnem trgu, kot je naš, se najdejo ponudniki vseh vrst. Manjši lokalni proizvajalec ali trgovec, ki nudi blagovno znamko brez ozadja, zagotovo ni dovolj zanesljiva izbira na dolgi rok. Zgodilo se je že, da je kateri izmed njih iz določenih razlogov opustil program, ali pa celo prenehal obstajati. Kupci so tako ostali brez podpore, v slednjem primeru celo brez garancije. Iz tega razloga je zelo pomembno, da izberemo podjetje z dolgoletno tradicijo in ustrezno podporo s strani proizvajalca.

Kadar izbiramo med priznanimi in stabilnimi proizvajalci, izbiramo med podjetji, ki predstavljajo jedro razvoja v panogi. Mnogo je takšnih, ki so na trgu prisotni že več desetletij. Z izbiro naprave takšnega proizvajalca smo lahko brez skrbi, da smo kupili kakovostno, preverjeno in zanesljivo rešitev ogrevanja, ki nam bo služila dolga leta. Z nakupom takšne naprave dobimo zanesljivo tehnično podporo. Veliki proizvajalci namreč podpirajo lokalne distributerje, z njimi delijo svoje znanje in izkušnje ter skrbijo, da ima njihov lokalni predstavnik ustrezen in primerno usposobljen kader. Vse to so osnovni pogoji za zagotavljanje pozitivne uporabniške izkušnje, ki ne pozabimo, mora trajati vsaj 15 do 20 let.

Eden takšnih velikih proizvajalcev je tudi Daikin, ki je danes, z več kot 50 letnimi izkušnjami v tehnologiji toplotnih črpalk, vodilni na poti k bolj učinkovitim in stroškovno varčnejšim rešitvam za zagotavljanje popolnega toplotnega udobja čez vse leto. Več o Daikinu si preberite v članku Zakaj so Daikin toplotne črpalke najbolj prodajane v Evropi?

Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


tor., 10.marec 2017, 16:15

Kako deluje toplotna črpalka?

Mogoče se ne zavedate, ampak vsak izmed nas ima v hiši toplotno črpalko. In to najverjetneje ne samo ene. Govora je seveda o hladilniku.

pon., 29.maj 2017, 13:35

Zakaj je izbira kvalitetnega izvajalca tako pomembna?

V zadnjih letih se je tržišče s toplotnimi črpalkami spremenilo v areno, kjer najlaže zmaga tisti, ki ceno toplotne črpalke skupaj z montažo spusti na najnižji nivo. Glede na to, da je cena toplotne črpalke fiksna, monterji znižujejo ceno montaže zato, da lahko stranki ponudijo najugodnejšo ponudbo in na ta način pridobijo posel. Bodimo realni, vsem nam (kupcem) je v interesu, da investicijo (v tem primeru vgradnjo toplotne črpalke v svoj dom) izvedemo karseda cenovno ugodno. Vendar se moramo zavedati, da ima nizka cena montaže svoje slabosti.

čet., 6.julij 2017, 15:05

Zakaj so Daikin toplotne črpalke najbolj prodajane v Evropi?

Podjetje Daikin je s svojim delovanjem pričelo že leta 1924. Za današnje viharne čase je to zelo dolga doba. Z več kot 90-letnimi izkušnjami na področju proizvodnje visoko kakovostne opreme za klimatizacijo zraka za industrijsko, komercialno in stanovanjsko uporabo ter več kot 55 letnimi izkušnjami na področju tehnologije toplotnih črpalk je Daikin danes sinonim kakovosti in inovativnosti.