1. Visoka stroškovna učinkovitost

V današnjih viharnih časih, kjer se razmere na trgu energentov spreminjajo iz dneva v dan in je dobava energenta lahko tudi orodje za politično premoč, je najbolje, da se ogrevamo na nekaj, kar "raste na domačem vrtu". Seveda najprej pomislimo na les, vendar nima vsak od nas dostopa do svoje zaplate gozda in s tem cenenega vira energenta za ogrevanje. Poleg tega, oskrba in kurjenje z lesom zahteva precej dela in ni prijazno do okolja. Rešitev je seveda v električni energiji, ki jo v Sloveniji proizvajamo skorajda lokalno in v večini iz obnovljivih virov energije (imamo namreč zelo razvejano mrežo hidroelektrarn).

Najvišjo učinkovitost pri porabi električne energije imajo toplotne črpalke pri katerih je lahko COP (koeficient učinkovitosti) tudi 5,0 ali več (najbolj pogosto okrog 3,7). Kaj ta številka sploh pomeni? Če je COP enak 5,0 pomeni, da iz enega kilovata električne energije toplotna črpalka ustvari 5 kilovatov toplotne energije. Z drugimi besedami ogrevanje s toplotno črpalko s takšno učinkovitostjo je 5-krat cenejše od ogrevanja na čisto električno energijo.

Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so zato med najnižjimi izmed vseh energentov in predstavljajo enega izmed odločilnih razlogov za njen nakup.

2. Maksimalno udobje

Poleg prednosti iz stroškovnega vidika je potrebno upoštevati tudi vidik udobja, ki ga končnemu uporabniku nudi toplotna črpalka. Enostavno pritisnete na gumb in toplotna črpalka bo pričela z obratovanjem. Ni potrebno izmeriti nivoja energenta v rezervoarju, ni potrebno odpirati težkih vreč in vsebine stresati v zalogovnik, ni potrebno vsako letno delo v gozdu in prav tako sredi zime ni potrebno nositi težkih bremen iz drvarnice… Pritisk gumba na daljinskem upravljalniku je vse kar je potrebno, da v svoj dom vnesete potrebno toplino.

Visok nivo udobja pa zagotavlja tudi vzdrževanje konstantne temperature v vseh prostorih, zato je to eden izmed najbolj zaželenih "stranskih učinkov" uporabe toplotne črpalke.

3. Okolju najbolj prijazna tehnologija

Toplotna črpalka pridobi približno tri četrtine energije iz obnovljivih virov – iz zraku, vode ali zemlje. Ostalo četrtino pa jo pridobi iz elektrike.

Večina distributerjev električne energije ponuja "zelene" pakete, kjer zagotavljajo, da vsa porabljena električna energija izvira iz obnovljivih virov (iz sončnih elektrarn, hidroelektrarn ali vetrnih elektrarn) - torej bi lahko rekli, da toplotna črpalka deluje 100% na obnovljive vire. Na ta način se lahko iz marsikaterega dimnika preneha valiti črn dim in tako se tudi zmanjša stopnja PM10 delcev v zraku, ki so odgovorni za razvoj številnih bolezni in ki nam v zimskem času onemogočajo brezskrbno gibanje na prostem.

IDEALNA REŠITEV

Ogrevanje s toplotno črpalko je torej najcenejše, najudobnejše in najčistejše. Zakaj bi torej odlašali z izborom?


Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


tor., 10.januar 2017, 11:00

Kateri ogrevalni sistem nudi največje prihranke in je hkrati tudi najbolj prijazen do okolja?

Predstavljajte si, da se vaši sosedje ogrevajo z zastarelimi in izrabljenimi pečmi na trda goriva. Kako bi se počutili, če pozimi ne bi bilo dneva, ko bi lahko odprli okna in prezračili stanovanje, saj bi črni oblaki neprestano trkali po oknih? Zagotovo tega ne bi privoščili nikomur, sploh pa ne družinam z majhnimi otroki ali osebam z dihalnimi težavami.

pon., 23.januar 2017, 12:00

Za koga je TČ (toplotna črpalka) primerna?

Sistemi centralnega ogrevanja nam niso nič tujega. Poznamo jih že od Rimljanskih časov...

čet., 23.marec 2017, 11:35

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Ko govorimo o tipih toplotnih črpalk se največkrat osredotočamo na vir iz katerega toplotna črpalka črpa toploto. V tem primeru govorimo o naslednjih tipih: voda – voda, zemlja – voda in zrak – voda.