Predstavljajte si, da se vaši sosedje ogrevajo z zastarelimi in izrabljenimi pečmi na trda goriva. Kako bi se počutili, če pozimi ne bi bilo dneva, ko bi lahko odprli okna in prezračili stanovanje, saj bi črni oblaki neprestano trkali po oknih? Zagotovo tega ne bi privoščili nikomur, sploh pa ne družinam z majhnimi otroki ali osebam z dihalnimi težavami.

Kaj lahko izbiram?

Zdi se, da bi bili dobra rešitev prehod na način ogrevanja, ki ne povzroča lokalnih emisij kot je npr. toplovod. Vendar vsakdo, ki živi dovolj blizu kakšne toplarne ali termoelektrarne, lahko priča o ogromnih oblakih dima, ki se valijo iz dimnikov.

Morda je odgovor v plinskih gorilnikih? Gotovo se marsikdo še spomni, kako množično so ljudje pred nekaj leti prehajali na hranilnike naftnega plina, danes pa za "UNP" – utekočinjen naftni plin – nočejo več slišati. Nihanje cen fosilnih goriv na svetovnem tržišču in politične prepreke pri transportu zemeljskega plina po plinovodu prav tako na dolgi rok ne delujejo najbolj pomirjajoče. Zelo podobno velja tudi za ogrevanje s kurilnim oljem.

Morda bi razmišljali o ogrevanju z lesnimi viri? Lesni viri se štejejo za obnovljiv vir energije, saj naj bi, matematično gledano, izpuste ogljikovega dioksida, ki nastajajo pri zgorevanju porabljala druga drevesa za svojo rast in razvoj. A tudi lesni viri niso idealni. Težave se pojavijo predvsem pri povišani koncentraciji PM10 delcev v zraku. Nedavne študije pa razne delce v zraku povezujejo s povečanimi možnostmi razvoja raznih bolezni pri ljudeh, med drugim tudi raka. V zadnjih sezonah pa ARSO redno objavlja seznam mest, kjer so mejne vrednosti PM10 delcev redno presežene – med najbolj onesnažene kraje spadajo Ljubljana, Novo mesto, Celje, Maribor, Murska Sobota, Kranj, Trbovlje in Nova Gorica.

IDEALNA REŠITEV

Rešitev je ogrevanje, ki je lahko popolnoma brez emisij – lokalnih in oddaljenih. Slovenija je dežela, ki precejšen delež električne energije proizvede s hidroelektrarnami in s pomočjo jedrske energije. Jedrska energija sicer sama po sebi ni nenevarna, a ob pravilnem skladiščenju odpadkov ne predstavlja obremenitve za okolje. Po poročilih EURELECTRIC obsegajo obnovljivi viri in jedrska energija skoraj 50% proizvodnje električne energije v evropskih državah. Seveda pa se delež obnovljivih virov vztrajno povečuje, hidroelektrarnam se pridružujejo vetrne in sončne elektrarne.

Visok nivo udobja pa zagotavlja tudi vzdrževanje konstantne temperature v vseh prostorih, zato je to eden izmed najbolj zaželenih "stranskih učinkov" uporabe toplotne črpalke.

Toplotna črpalka je torej idealni kandidat za zniževanje izpustov ogljikovega dioksida, zniževanje koncentracij nevarnih snovi in delcev v zraku ter nenazadnje zniževanje stroškov ogrevanja, kar je marsikateremu uporabniku ključnega pomena.

Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


čet., 12.januar 2017, 14:15

Zakaj izbrati toplotno črpalko?

V današnjih viharnih časih, kjer se razmere na trgu energentov spreminjajo iz dneva v dan in je dobava energenta lahko tudi orodje za politično premoč, je najbolje, da se ogrevamo na nekaj, kar "raste na domačem vrtu".

pon., 23.januar 2017, 12:00

Za koga je TČ (toplotna črpalka) primerna?

Sistemi centralnega ogrevanja nam niso nič tujega. Poznamo jih že od Rimljanskih časov...

čet., 23.marec 2017, 11:35

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Ko govorimo o tipih toplotnih črpalk se največkrat osredotočamo na vir iz katerega toplotna črpalka črpa toploto. V tem primeru govorimo o naslednjih tipih: voda – voda, zemlja – voda in zrak – voda.