Toplotna črpalka za ogrevanje prav vsakega objekta

Sistemi centralnega ogrevanja nam niso nič tujega. Poznamo jih že od Rimljanskih časov. Sicer se jim je takrat reklo hipokavst in so bili v principu toplozračno ogrevanje tal, vendar princip pri današnjem talnem ali radiatorskem ogrevanju je popolnoma enak, le da se tu pogovarjamo o toplovodnem ogrevanju. V enem izmed prostorov v objektu tako stoji toplotni vir (plinska peč, peč na drva, toplotna črpalka, …), ki preko razvejanega sistema cevi, napeljanih pod pohodno površino ali skozi radiatorje postavljene v prostorih, ogreva vse prostore.

Prava izbira toplotnega vira je še kako pomembna, saj ta vpliva na stroške gospodinjstva namenjene ogrevanju, onesnaževanje okolja, nenazadnje tudi na udobje uporabnika. Odvisna je od različnih dejavnikov, npr. ogrevalnega sistema, lokacije objekta, potratnosti objekta, želj uporabnikov, zato vsak toplotni vir ni primeren za vsak objekt. Kdo je torej primeren kandidat za vgradnjo toplotne črpalke? Prav vsi! Zakaj? Ker obstajajo različni tipi in različne moči toplotnih črpalk s katerimi se lahko pokrijejo različne potrebe objekta. Več podrobnosti o različnih tipih toplotnih črpalk si lahko preberete v članku Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Faktorji za izbiro prave toplotne črpalke

Poleg prednosti iz stroškovnega vidika je potrebno upoštevati tudi vidik udobja, ki ga končnemu uporabniku nudi toplotna črpalka. Enostavno pritisnete na gumb in toplotna črpalka bo pričela z obratovanjem. Ni potrebno izmeriti nivoja energenta v rezervoarju, ni potrebno odpirati težkih vreč in vsebine stresati v zalogovnik, ni potrebno vsako letno delo v gozdu in prav tako sredi zime ni potrebno nositi težkih bremen iz drvarnice… Pritisk gumba na daljinskem upravljalniku je vse kar je potrebno, da v svoj dom vnesete potrebno toplino.

Visok nivo udobja pa zagotavlja tudi vzdrževanje konstantne temperature v vseh prostorih, zato je to eden izmed najbolj zaželenih "stranskih učinkov" uporabe toplotne črpalke.

toplotne črpalke za vsak objekt

Izbira toplotne črpalke glede na različne potrebe objekta

Toplotne črpalke so primerne za najrazličnejše objekte. Prva izbira za novogradnje s talnim razvodom ogrevanja so nizkotemperaturne toplotne črpalke, ki lahko pridejo v poštev tudi pri obnovah starejših stavb. Radiatorski sistemi načeloma zahtevajo višje temperature ogrevalne vode, kot so jih nizkotemperaturne toplotne črpalke zmožne zagotavljati, vendar v primeru, da prenova take stavbe zajema tudi povečanje sloja izolacije na ovoju stavbe, je možno stavbo ogrevati tudi z nižjo temperaturo vode v radiatorskem sistemu. Za ogrevanje starejših stavb z radiatorskimi sistemi so največkrat primernejše visokotemperaturne toplotne črpalke, ki so zmožne zagotavljati izhodno temperaturo vode do 80°C, kar omogoča popolno integracijo z obstoječimi radiatorskimi sistemi. Tipična dovodna temperatura v radiatorskem sistemu je okrog 55-60°C, kar visokotemperaturne toplotne črpalke brez težav zagotavljajo, brez nepotrebnih preobremenitev notranjih komponent.


Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


čet., 12.januar 2017, 14:15

Zakaj izbrati toplotno črpalko?

V današnjih viharnih časih, kjer se razmere na trgu energentov spreminjajo iz dneva v dan in je dobava energenta lahko tudi orodje za politično premoč, je najbolje, da se ogrevamo na nekaj, kar "raste na domačem vrtu".

čet., 23.marec 2017, 11:35

Katere vrste toplotnih črpalk poznamo?

Ko govorimo o tipih toplotnih črpalk se največkrat osredotočamo na vir iz katerega toplotna črpalka črpa toploto. V tem primeru govorimo o naslednjih tipih: voda – voda, zemlja – voda in zrak – voda.

tor., 10.marec 2017, 16:15

Kako deluje toplotna črpalka?

Mogoče se ne zavedate, ampak vsak izmed nas ima v hiši toplotno črpalko. In to najverjetneje ne samo ene. Govora je seveda o hladilniku.