Mogoče se ne zavedate, ampak vsak izmed nas ima v hiši toplotno črpalko. In to najverjetneje ne samo ene. Govora je seveda o hladilniku. Hladilnik je dejansko toplotna črpalka zrak-zrak, ki znižuje temperaturo zraka v zaprtem prostoru ter odvečno toploto vodi v okolico. Enak stavek bi lahko uporabili pri opisu stanovanjske klimatske naprave, saj to v svoji osnovi hladilnik tudi je. Kaj pa lahko rečemo o zanesljivosti tovrstnih sistemov? Spomnimo se starih zanesljivih hladilnikov, ki so obratovali, dokler jim niso odpadla vrata. O zanesljivosti delovanja toplotnih črpalk torej ni dvoma. Kako pa delujejo?

Toplotna črpalka črpa toploto iz okolice ter jo dovaja v objekt

Na trgu je veliko različnih vrst toplotnih črpalk. Razlikujejo se po viru toplote, načinu delovanja in ne nazadnje tudi po učinkovitosti. Učinkovitost je pogojena že z virom toplote (poznamo različne tipe toplotnih črpalk glede na vir toplote – več v članku Katere vrste toplotnih črpalk poznamo? ), vendar pa je vrsta in upravljanje kompresorja prav tako bistvenega pomena. Invertersko krmiljeni kompresorji omogočajo še dodatne prihranke pri vloženi energiji, saj so v danem trenutku zmožni zagotavljati le potrebno količino toplote. Klasično krmiljenimi on/off sistemi, kjer se kompresor neprestano zaganja in ustavlja, pa imajo na ta račun krajšo življenjsko dobo, večjo porabo energije in posledično seveda tudi večje nihanje sistema, kar pomeni, da sistem bistveno težje natančno vzdržuje enakomeren nivo toplote v objektu. Ravno iz razlogov manjše ekonomičnosti in učinkovitosti napram invertersko krmiljenim sistemom, se v skladu z evropsko zakonodajo klasično krmiljeni on/off sistemi vedno bolj opuščajo.

Delovanje toplotne črpalke

Toplotna črpalka je naprava, ki črpa toploto iz okolice ter jo dovaja v objekt, preko ogrevalnega sistema. Za svoje delovanje izkorišča t.i. fazne spremembe hladiva, ki potuje med notranjo in zunanjo enoto. Povsem vsakdanji primer fazne spremembe je vretje vode. Segrevanje 1dl vode do 100°C zahteva bistveno manj energije, kot uparjanje enake količine vode. Vsi tudi vemo, da se voda v ekonom loncu začne uparjati pri nižji temperaturi. In ravno ta princip izkoriščamo pri toplotni črpalki. V zunanji enoti se hladivo uparja (sprejema toploto) pri določenem tlaku, za vzdrževanje katerega potrebujemo kompresor. V notranji enoti pa se pri nižjem tlaku spreminja nazaj v kapljevino, torej oddaja toploto vodi v ogrevalnem krogu.


Se vam je ta članek zdel koristen? Delite ga z drugimi.

Naročite se na naš mesečni e-mailing in se povežite z nami na družbenih omrežjih

BLOG natoplem.si UREJA PODJETJE AIRABELA

Obiščite nas v našem razstavnem salonu na Šmartinski cesti 58a v Ljubljani in si toplotne črpalke oglejte v živo ter se s strokovno usposobljenim osebjem posvetujte o pravilni izbiri potrebne toplotne črpalke za vaš dom.

Airabela-Lepota je v zraku.
  • Airabela
  • Šmartinska cesta 58a
  • 1000 Ljubljana
  • T: +386 40 131 706
  • F: +386 8 20 53 028

Preberite še


tor., 10.marec 2017, 16:15

Kateri ogrevalni sistem nudi največje prihranke in je hkrati tudi najbolj prijazen do okolja?

Predstavljajte si, da se vaši sosedje ogrevajo z zastarelimi in izrabljenimi pečmi na trda goriva. Kako bi se počutili, če pozimi ne bi bilo dneva, ko bi lahko odprli okna in prezračili stanovanje, saj bi črni oblaki neprestano trkali po oknih? Zagotovo tega ne bi privoščili nikomur, sploh pa ne družinam z majhnimi otroki ali osebam z dihalnimi težavami.

čet., 23.marec 2017, 11:35

Zakaj izbrati toplotno črpalko?

V današnjih viharnih časih, kjer se razmere na trgu energentov spreminjajo iz dneva v dan in je dobava energenta lahko tudi orodje za politično premoč, je najbolje, da se ogrevamo na nekaj, kar "raste na domačem vrtu".

pon., 23.januar 2017, 12:00

Za koga je TČ (toplotna črpalka) primerna?

Sistemi centralnega ogrevanja nam niso nič tujega. Poznamo jih že od Rimljanskih časov...